فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1380)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/08/17
  • تعداد عناوین: 5
|
  • احمد روستا*، رمضان ستاری میاندوآب صفحات 5-20
    علی رغم رشد فزاینده صنعت گردشگری بین المللی و اهمیت آن در اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان، متاسفانه ایران تاکنون نتوانسته از منافع اقتصادی این بخش بهره مند و سهم قابل توجهی از درآمدهای ارزی ایجاد شده را کسب نماید. با توجه به نقش واهمیت صنعت گردشگری خارجی در صحنه تجارت جهانی و کسب حدود 10 درصد ارزش کل معاملات دنیا (444 میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشورهای میزبان گردشگران در سال 1998) و همچنین توان ایجاد درآمدهای ارزی و اشتغال زایی آن، در این تحقیق سعی شده، موقعیت گردشگری خارجی ایران همراه با یک آمیخته بازاریابی متناسب با بخش گردشگری مورد بررسی قرار گیرد تا راهکارهای عملی برای بهبود و افزایش تعداد ورودی ها با تکیه بر عناصر آمیخته بازاریابی گردشگری ارایه گردد. پرسش اصلی این تحقیق این است که آیا می توان با استفاده از آمیخته بازاریابی خدمات، به ترکیب و ترتیب جدیدی از آمیخته بازاریابی برای بخش گردشگری دست یافت که مبنای برای ارایه راهبردهای توسعه و بهبود این صنعت در ایران قرار گیرد؟ بدین خاطر، دستیابی به یک آمیخته بازاریابی در بخش گردشگری، نیازمند نقطه نظرات گردشگران خارجی به عنوان اصلی ترین مصرف کننده این بخش بوده و نظرات آنان در تعیین اجزای آمیخته بازایابی گرشگری تاثیر عمده دارد. در الگوی پیشنهادی این تحقیق، عناصر آمیخته بازایابی بخش کالا (4 ps) و بخش خدمات (7 ps) که از دیدگاه گردشگران خارجی دارای اهمیت زیادی بوده و در تصمیم گیری ها و ارزیابی آنان مورد استفاده قرار می گیرند، در سه عنصر کلیدی یعنی ترویج و ترفیع، جاذبه ها و خدمات گروه بندی شدند.
  • سید رضا سید نورانی*، اسدالله جلال آبادی صفحات 21-52

    نقش و جایگاه تحقیقات بر رشد اقتصادی در تمامی دیدگاه های اقتصادی از زمان آدام اسمیت تاکنون وجود داشته است. در حالی که کلاسیک ها مهمترین عامل را در رشد اقتصادی، پس انداز می دانند؛ نیو کلاسیک ها بر انباشت سرمایه به عنوان مهمترین منبع رشد اقتصادی تاکید می نمایند و تاثیر سرمایه های انسانی را نیز نادیده نمی انگارند (دنسیون 1967). در تیوری های مطرح شده قبل از دهه 1980 تکنولوژی به عنوان عامل برونزا وارد مدل های رشد اقتصادی گردیده بود. با مطرح شدن تیوری های رشد اقتصادی درونزا در دهه 1980 سعی گردید دانش و تکنولوژی به عنوان متغیرهای درونزا وارد مدل های رشد اقتصادی گردید. در این گونه مدل ها تکنولوزی و دانش فنی یک کالای عمومی لحاظ نمی گردد، بلکه می تواند به عنوان یک کالای رقیب در نظر گرفته شده و دارای قیمت باشد. به این ترتیب به بنگاه های موجد تکنولوژی و دانش فنی می توانند با کنترل آن، قیمتی بیش از صفر برای آن در نظر گرفته و سود ببرند. به عبارت دیگر در مدل های رشد درونزا سود انحصاری محرک ابداع و اکتشاف است. در تحقیق حاضر به بررسی نقش و اثر مخارج تحقیقاتی بر رشد اقتصادی در ایران سال های 79-1349 در قالب مدل های رشد اقتصادی درونزای مبتنی بر R&D پرداخته شده است

    کلیدواژگان: تحقیق، توسعه، تحقیق و توسعه، رشد اقتصادی، تکنولوژی، دانش فنی، تحقیق بنیادی، تحقیق کاربردی و تحقیق توسعه ای
  • کامبیز فرقاندوست حقیقی*، بهمن بنی مهد صفحات 53-65
    تدوین کنندگان استانداردهای حسابداری اولین هدف گزارشگری مالی را ارایه اطلاعات سودمند جهت تصمیم گیری سرمایه گذاران می دانند. عده ای بر این اعتقادند که این هدف بسیار محدود است، چرا که هدف های اجتماعی گسترده تر را نادیده می گیرند و عده ای نیز آن را به نحو ناعادلانه ای به نفع گروه خاصی از استفاده کنندگان صورت های مالی می دانند. از این رو در شرایط کنونی، اطلاعاتی که گزارشگری مالی به عنوان یک سیستم اطلاع رسانی ارایه می دهد به اطلاعاتی در زمینه سود و یا جریانات نقدی بازده و مورد نظر سرمایه گذاران است محدود می گردد و سیستم مزبور درآمد و بازده سایر گروه هایی که در فعالیت واحد تجاری ذینفع هستند را به طور مشخص افشا نمی کند. اما معیاری که به وسیله آن بازده سایر گروه ها اندازه گیری می شود، ارزش افزوده است، معیار مزبور از طریق "صورت ارزش افزوده" که می توان آن را به عنوان یک صورت مالی در نظر گرفت، اندازه گیری و افشا می شود. مقاله حاضر ضمن بیان مفاهیم ارزش و ارزش افزوده، تاریخچه ارزش افزوده در گزارشگری مالی را مورد بررسی قرار داده و در نهایت نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه سودمندی گزارشگری ارزش افزوده را ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: مفهوم ارزش افزوده، ارزش افزوده، سودمندی گزارشگری ارزش افزوده
  • سید علی اصغر کاظمی*، ابراهیم گلشن صفحات 67-84

    دولت (قوه مجریه) به عنوان بازوی اجرای سیاست ها، خط مشی ها و برنامه های کشور، همواره در کانون توجه عموم مردم، نهادها و موسسات قرار دارد؛ به ویژه آنکه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مسیولیت اجرای قانون اساسی را نیز به رییس آن قوه یعنی رییس جمهور واگذار نموده است. حال این پرسش مطرح می شود که رییس جمهور با دارا بودن صلاحیت های سه گانه که به ترتیب از مردم، با انتخاب مستقیم، از مقام رهبری، با امضای حکم ریاست جمهوری و هیات موسسین قانون اساسی به عنوان رییس هیات دولت، نشات می گیرد تا چه حد بر اندام های حکومت، از یک سو احاطه و اختیار دارد، و از سوی دیگر در مقابل مردم، نهادها و سار قوا از موقعیت مناسب پاسخگویی برخوردار است؟ بدیهی است پاسخگویی و مسیولیت پذیری دولت (قوه مجریه) در قبال تصمیمات و اقدامات خویش به پاسخی بستگی دارد که به پرسش اخیر داده می شود. تحقیق حاضر نیز همین موضوع را از زوایای محتلف، به کمک نظریه های سیاسی، حقوقی و اداری بررسی کرده است. هدف از این بررسی آن است که ضمن تبیین جایگاه دولت(قوه مجریه) در نظام جمهوری اسلامی ایران سازو کارهایی به دست آید که با آنها بتوان کارایی و اثر بخشی عملکرد دولت (قوه مجریه) را ارتقا بخشید. برای این منظور روابط نهادی و اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران تا آن جا که به نقش دولت (قوه مجریه) مربوط می شود، با توجه به نظریه های علمی مورد بررسی قرار گرفته و با برخی آرا و نظرات صاحب نظران مقایسه و تحلیل شده است. حاصل تحقیق نشان می دهد دستیابی به دولتی پاسخگو و مسیولیت پذیر مستلزم به کارگیری سازو کارهای مدیریتی و اداری از جمله اعتماد و پذیرش صلاحیت ها، واگذاری اختیارات متناسب و سرانجام حمایت گسترده در عمل است؛ تا بدین ترتیب دولت (قوه مجریه) با توانمندی و استقلال بتواند به وظایف و تکالیف خویش عمل نماید.

    کلیدواژگان: حقوق اساسی، اختیارات، مسوولیت ها، مشروعیت، پاسخگویی
  • حمیدرضا وکیلی فرد*، فریدالدین علامه حائری صفحات 85-97

    هموار سازی سود، اقدامی آگاهانه و عامدانه برای کاهش نوسانات سود گزارش شده در طول دوره های متوالی در حول سطحی از سود تعریف شده است که سطح نرمال شرکت محسوب می شود. هموار سازی سود، تکنیکی است که مدیریت با استفاده از حسابداری گزینه ای می تواند در چارچوب اصول پذیرفته شده حسابداری نسبت به تغییر اقلام سود اقدام نماید. این پژوهش سه هدف کلی را مورد مداقه قرار می دهد: هدف اول، شناسایی شرکت های هموار ساز سود، هدف دوم، بررسی میزان تاثیر هموارسازی سود روی قیمت سهام در بازار بورس و هدف سوم، بررسی عوامل موثر انگیزشی در هموارسازی سود. شناسایی شرکت هایی که هموارسازی سود را انجام داده اند، از دو بعد هموارسازی واقعی و هموارسازی ساختگی انجام می گیرد. هموارسازی واقعی اقداماتی است که مدیریت، برای کنترل وقایع اقتصادی انجام می دهد و هموارسازی ساختگی اقداماتی است که مدیریت با دستکاری در سود انجام می دهد. این دستکاری نوعا روی جریان وجوه نقد تاثیر نمی گذارند. برای طبقه بندی شرکت ها به دو گروه هموارساز و غیرهموارسار، از کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در سال 1368 به عنوان جامعه آماری استفاده شده است. برای جامعیت پژوهش، آزمون ها براساس سه نوع سود (سود ناویژه، سود عمیلیاتی و سود ویژه) انجام یافته اند. برای شناسایی شرکت های هموارساز سود (بعد هموار سازی واقعی)، از مدل های آماری میانگین قدر مطلق، درصد انحرافات تغییرات واقعی سود از روند خود، حداقا مربعات، رگرسیون، میانگین / انحراف استاندارد و ضریب تغییرات استفاده شده است. برای تفکیک شرکت های هموارساز سود (بعد هموارسازی ساختگی) از مدل نسبت ضریب تغییرات برای تغییر در سری زمانی سود به ضریب تغییرات در سری زمانس فروش استفاده گردیده است. میزان تاثیر هموارسازی سود روی قیمت سهام در بازار بورس اوراق بهادار به عنوان "فرضیه اصلی" مورد پژوهش قرار گرفت. برای آزمون این فرضیه، از مدل لوجیت استفاده گردید. این فرضیه با احتمال بیش از 95% مورد تایید قرار گرفت. عوامل کلیدی و موثری که می توانند سبب انگیزش بیشتر برای هموارسازی سود شوند، به صورت فرضیه های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. این عوامل، اندازه شرکت (مجموع دارایی ها)، نرخ سوددهی (نسبت سود ویژه بعد از مالیات به مجموع دارایی ها) و نوع صنعت (محوری و پیرامونی) بودند که تاثیر آنها در اقدام برای هموارسازی سود از طریق مدل آماری لوجیت مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصله در مورد تاثیر اندازه شرکت و نوع صنعت روی هموارسازی سود نشان می دهد که همبستگی لازم وجود ندارد. در مورد تاثیر نرخ سوددهی روی هموارسازی سود، نتیجه آزمون، همبستگی بین نرخ سوددهی و هموارسازی سود را تایید می کند.

|
  • A. Rousta *, R. Sttari Pages 5-20
    In spite rapid and increasing growth of international tourism industry and its importance in economy countries in the world (globe), unfortunately Iran could not yet benefited from the economic advantages of this section and could not yet obtained a considerable share from its foreign currency. Regarding the important role of the tourism in the world trade, and earning of about 10 percent (10%) of the total value of the world trade (444 billion USD in 1998 for the host countries) and having the capability to earn foreign currency and creating job, we have to tried to study the position of Iran in tourism during the period of time which we were happy for earning from oil and forgotten. The study is in the suitable framework of marketing mix with tourism to present a practical resolution to improve and increase the quantity of the entrances. The main question in this research is that, can we, with use of service marketing mix gain a new complex and order of marketing mix for tourism section, which could be a base for representing developing and improving ways for this industry in Iran? Thus in order to approach a marketing mix in tourism section, we need to evaluate tourist opinion to approach a marketing in this section, and their view points have the based effect in determining the tourism maketing.mix factors.
  • R .Seyed Nourani *, A. Jalal Abady Pages 21-52

    The important role of research on economic growth has been in all economic insights, from Adam to new. Where as classic economists believe that most important determinat of economic growth is saving, the neoclassic economists emphasize on capital accumulation as human capital, as the most emphasize source of economic growth. (Denison, 1967). Before 1980’s, in explained theories, technology variable entered to economic growth models as an exogenous factor. With introducing the indogenous economic growth theories in 1980’s some of economists tried to consider the knowledge and technology as an indogenous variables in economic growth models, In such models, technical knowledge and technology don’t consider as a  public good, but they can be a substitution (or competitive) good with specific prices. Thus, the firms that create technicals knowledge and technology can obtain profit by controlling it and consider a price greater than zero for it. In other word, in indogenous growth models the monopoly profit is motivative for innovation. This research Analyses the role and effect of research expenditures on economic growth in IRAN during 1349-79 in indogenous economic growth models structures based on R&D.

    Keywords: Research, development, Economic growth, technology
  • K. Forghandoust Haqiqi *, B. Banimahd Pages 53-65
    From the viewpoint of accounting standard- setting bodies, the first goal of the traditional financial reporting is the representation of usefulness information for investors decision-making on the other hand, some believe this goal was very limited, because it disregards social goals, and it only supports a special group of financial statements users. So, the traditional financial reporting is limited to disclose returns to investors, namely, earnings and cash flows. In contrast, value added reporting, however, can measure and disclose returns to the other financial statements users. Value added represents the total wealth of the firm that could be distributed to all capital providers, employees and the government. Earning represents the return to shareholders while other value added components reflect returns to the other stakeholders, i.e, the Government, bondholders and employees. The investigation of value added reporting has been the continuing subject of a descriptive literature. This paper provides an overview of the empirical literature, which has generally focused on the benefits and limitations of value added reporting in the U.S context from three perspectives: (1) value added- based performance of firms in different contexts, (2) the information content of value added in market valuation, and (3) the predictive ability of value added data.
    Keywords: Value concept, value added, Usefulness of value added reporting
  • A.A Kazemi *, E . Golshan Pages 67-84

    Government as the executive branch, which implements national policies and programs, is always under people’s, and institutions narrow attentions. Especially in our country, in which Constitution of Islamic Republic has levied the responsibility of the execution of Constitution to the chief of government, the president. Now, it is worthwhile to ask, if the president, who is the chief cabinet, and the representative of the people too, can be accountable to his duties, and accepts responsibility against parliament and people. This is the theme of the present research. Here the accountability and responsiveness of the government is discussed from political, judicial, and administrative concerns. This research intends to discover the factors which hinder government accountability and responsiveness, through which the efficiency and effectiveness of government performances increases. The conclusion is that, government accountability and responsibility is conditioned delegation of power to the president in executive functions, which according to Constitution is levied to the leader. Nevertheless, some experts have suggested institutional amendments in constitution article.

  • H. Vakili *, F. Allameh Haery Pages 85-97

    Income smoothing has been defined as a deliberate and voluntary act of management for dampening of fluctuation about some level of earning which is considered to be normal for the firm. Thus, income smoothing is a teachinque by which management can change the income items through using alternative accounting in generally accepted accounting principles framework. This research is following three majar objectives. First objective is to identify firms which has been income smoother. Income smoothing considered by two dimensions (real and artificial). Real income smoothing represent management actions undertaken to control underlying economic events and artificial smoothing means accounting manipulation are done by managers to smooth income. These manipulations typically for not affect cash floes, For classifying companies as being income smoother or non- smoother, all firms which have been accepted by Tehran stock exchange market in the year of 1368 are used as statistical population and for generalization purpose, research examination is done based on three kinds of income (gross income, operating income and net income). In order to identify income smoother firm by (real dimension), the mean of the absolute percentage deviations of the actual changes in a income from its trend, Least Square, regression and mean / standard deviation model is used. The second objective of this research is revising the effect of income smoothing on the stock value in Tehran stock exchange market (major hypothesis). The logit model is used for testing hypothesis thesis which has been accepted by more than 95% probability value. The third objective is considering the effective key factors which can make more motivation for income smoothing. These factors are: firm size (total assets) rate of profitability and size (total assets) and kind of industries: core industries sector (those firms that comprise the muscle of economy and have greater size and stronger financial resources) and peripheral industries sector (those firms which have small or medium size and do not have considerable financial resources). In relation to effect of rate of profitability on income smoothing, test result confirms significant correlation between rate of profitability and income smoothing. But, the result shows no signi ficant correlation between size and kind of industries to income smoothing.